Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: Ιανουάριος 29, 2016 Συγγραφή: Anna Theta Therapy

Η αγκαλιά, μια χειρονομία τρυφερότητας μεταξύ δύο ανθρώπων έχει ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Μια ζεστή αγκαλιά μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, ζεστά, προστατευμένοι. Συμβάλλει στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση και έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Η ωκυτοκίνη, είναι κυρίως γνωστή για την αύξηση των δεσμών, την κοινωνική συμπεριφορά και την εγγύτητα μεταξύ των γονέων- παιδιών –ζευγαριών. Αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης έχουν βρεθεί, για παράδειγμα, σε ζευγάρια με λειτουργικές σχέσεις. Στις γυναίκες παράγεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προκειμένου να αυξηθεί ο δεσμός της μητέρας-μωρού.
«Αν οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται, δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον ή αν η αγκαλιά δεν είναι επιθυμητή σε ένα από τα δύο μέλη, οι ευεργετικές επιδράσεις της δεν υφίστανται», λέει ο νευροφυσιολόγος Jürgen Sandkühler. Ανεπιθύμητες αγκαλιές οδηγούν σε καθαρό άγχος και σε αυτές τις περιπτώσεις, θα έχουμε έκκριση της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες λέει ο Sandkühler.

Σημαντικοί λόγοι που θα πρέπει να δίνουμε και να παίρνουμε περισσότερες αγκαλιές είναι.

-Μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Η απλή πράξη μιας αγκαλιάς δεν είναι μόνο αισθητή στα χέρια μας. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, η «ορμόνη της αγκαλιάς» απελευθερώνεται, μας κάνει να νιώθουμε ζεστά μέσα μας. Η χημική αυτή ουσία έχει συνδεθεί επίσης με κοινωνικούς δεσμούς. «Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο, το οποίο προωθεί ουσιαστικά αισθήματα αφοσίωσης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης, και καθορίζει τη βιολογική βάση και δομή για τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους λέει ο ψυχολόγος Matt Hertenstein.

-Περισσότερες αγκαλιές-χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν είναι μόνο καλό για τα χαρούμενα συναισθήματα,μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη σωματική μας υγεία. Όταν κάποιος μας αγγίζει, η αίσθηση στο δέρμα μας ενεργοποιεί τους υποδοχείς πίεσης που ονομάζονται Pacinian αιμοσφαίρια, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν σήματα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

-Οι αγκαλιές μπορούν να ανακουφίσουν τους φόβους
.
Σε μια μελέτη σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και η αφή μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Διαπιστώθηκε ότι το αγκάλιασμα – ακόμη και αν αυτό είναι ένα χνουδωτό κουκλάκι, όπως ένα αρκουδάκι – βοηθά στην καταπράυνση υπαρξιακών φόβων των ανθρώπων. Φευγαλέες και φαινομενικά ασήμαντες περιπτώσεις διαπροσωπικής επαφής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις υπαρξιακές τους ανησυχίες. Η διαπροσωπική επαφή έχει ένα τέτοιο ισχυρό μηχανισμό που ακόμη και τα αντικείμενα που προσομοιώνουν επαφή με ένα άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσουν να ενσταλάξει στους ανθρώπους την αίσθηση της ανακούφισης.

-Οι αγκαλιές μπορούν να κάνουν καλό στην καρδιά μας.

Αγκαλιάζοντας σας κάποιος μπορεί να ζεστάνει την καρδιά σας. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια αγκαλιά μπορεί να είναι ένα καλό φάρμακο. Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συνεργάτες τους ανέπτυξαν 10 παλμούς ανά λεπτό περισσότερους, σε σύγκριση με τους άλλους που είχαν 5 παλμούς ανά λεπτό και μοίρασαν αγκαλιές με τους συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

-Οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από το αγκάλιασμα τα μέγιστα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το αγκάλιασμα και η σωματική επαφή γίνεται όλο και πιο σημαντική με την ηλικία. Οι γηραιότεροι, όσο πιο εύθραυστοι είναι σωματικά, τόσο πιο πολύ η επαφή γίνεται σημαντικότερη για την καλή υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά, ιδίως με την ηλικία, μπορεί να αυξήσει το άγχος και να έχουν άσχημες επιπτώσεις στην υγεία. Αγκαλιάζοντας κάποιον, αμέσως αισθάνεσαι πιο κοντά σε αυτό το πρόσωπο και μειώνονται τα συναισθήματα της μοναξιάς.

-Οι αγκαλιές είναι το φυσικό αγχολυτικό.

Αισθάνεσαι άγχος? Πήγαινε δώσε μια αγκαλιά σφιχτή σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Θα μειώσεις άμεσα την κορτιζόλη, θα απελευθερωθεί η ένταση και θα στείλεις κατευναστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

-Βρέφη που λάβανε άφθονες αγκαλιές και χάδια γίνανε ενήλικες με λιγότερο άγχος.

Θέλετε να κάνετε κάτι για τις μελλοντικές γενιές; Αγκαλιάστε τους όταν είναι ακόμα μικρά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Emory σε αρουραίους, βρήκε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αφής και ανακούφισης του στρες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τον άνθρωπο, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη των βρεφών – συμπεριλαμβανομένου του πώς τα βγάζουν πέρα ​​με το άγχος ως ενήλικες – εξαρτάται από το συνδυασμό της φύσης και της ανατροφής.

Ο μέσος όρος διάρκειας μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές όμως, ανακάλυψαν κάτι φανταστικό. Όταν η αγκαλιά διαρκεί παραπάνω, συγκεκριμένα 20 δευτερόλεπτα, υπάρχει μια θεραπευτική επίδραση στο σώμα και στο πνεύμα.